Tips tegen nekklachten

Zit jouw nek op het moment helemaal vast? Dan kun je daarvoor langsgaan bij een fysiotherapeut. Nekklachten komen vaak voor en worden regelmatig bij de fysio behandeld. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaan we in dit artikel in op oorzaken van nekklachten. Door die te begrijpen kun je namelijk tips volgen om nekpijn in de toekomst te voorkomen. Hopelijk is dat bezoekje aan de fysio dan helemaal niet meer nodig.

Verschillende oorzaken

Nekklachten kunnen voortkomen uit diverse oorzaken, waaronder een verkeerde houding, te lang slapen, stress of serieuze fysieke kwalen als artritis. De pijn komt vaak voort vanuit je spieren, gewrichten of banden en kan erg vervelend zijn. Het zorgt voor klachten als een stijve nek, slaapgebrek en hoofdpijn. Met de tips uit dit artikel kun je mogelijke probleempunten aanpakken die jouw nekklachten verminderen of voortaan kunnen voorkomen.

Nekklachten als gevolg van verkeerd zitten

We zitten tegenwoordig te veel. Als je dan ook nog eens een verkeerde houding aanneemt tijdens het zitten kan dat voor klachten zorgen, waaronder nekklachten. Dit is voor een fysiotherapeut moeilijk om te corrigeren. Mensen zitten immers doorgaans op hun eigen manier. Wel kun je voor jezelf op een aantal punten letten en indien nodig deze corrigeren.

Zo is het belangrijk dat je onderrug tijdens het zitten voldoende steun krijgt. Je dient rechtop te zetten, zonder dat je rug gebogen is. Met deze houding zorg je ervoor dat de druk op je rugwervels gelijkmatig verdeeld wordt. Zorg verder dat je armen een ontspannen houding hebben, bij voorkeur in een hoek van 90 graden. Ook dient je beeldscherm of laptop op de juiste ooghoogte te staan. Idealiter staat de bovenrand in lijn met je wenkbrauwen.

Nekklachten als gevolg van een slechte slaaphouding

Slapen is heerlijk, maar niet als je het te lang of in een verkeerde houding doet. Een verkeerde slaaphouding is regelmatig de oorzaak van nekklachten. Om dit te voorkomen dien je te zorgen je kussens op een fijne hoogte liggen, waarbij je nek voldoende ondersteuning krijgt. Als je kussen te laag ligt leg je extra spanning op je spieren, doordat deze nu voor de extra ondersteuning moeten zorgen. De houding van je armen en schouders doen er ook toe. Zo kun je je bovenarm beter op je zij laten liggen. Door een kussen tussen je armen te houden blijven je schouders ook in een goede houding.

Nekklachten als gevolg van stress

Stress kan na verloop van tijd lichamelijke klachten met zich meebrengen. Een daarvan is nekpijn. Een fysiotherapeut kan je helpen deze klachten te verminderen. Daarmee wordt de oorzaak natuurlijk niet aangepakt. Daarvoor kun je ontspanningsoefeningen en houdingsoefeningen gaan doen. Je fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Daarnaast zijn meditatie en yoga ook goeie oefeningen tegen stress.

Een afspraak maken bij een fysiotherapeut

Als je graag je nekklachten behandeld wilt hebben door een fysiotherapeut kun je bij een van de volgende bedrijven een afspraak maken.