Tips voor een mooie, gezonde huid

Een gezonde en stralende huid, we willen het allemaal. De een heeft het van nature, de ander moet er iets beter zijn of haar best voor doen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de uitstraling van je huid. Over sommige heb je invloed, over andere weer wat minder. In dit artikel wordt uiteengezet wat jij kunt doen om een mooie huid te hebben.

Hoe herken je een gezonde huid?

Wat maakt een huid nu precies mooi en gezond? Daar is natuurlijk geen strakke definitie voor. Wel zijn er enkele kenmerken vast te stellen. Zo wordt egaliteit van de huid vaak gezien als typerend voor een gezonde huid. Deze huid heeft een gelijkmatige kleur, een fijne structuur, geen puistjes en geen oneffenheden. Ook vertoont de huid een goede vochtbalans.

Onze 10 tips

Met de volgende 10 tips zorg je dat jij er alles aan doet om jouw huid stralend en gezond te houden.

Tip 1: Eet gezond

Weet je hoe ze zeggen dat je bent wat je eet? Dat geldt ook voor je huid. Door gezond te eten en jouw lichaam van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te voorzien houd je jouw huid gezond en elastisch. Zo zijn de vitamines A, C, D en E van grote invloed op je huid. Laat dat junkfood dus staan en richt je op natuurlijke voeding, zoals groente en fruit, eieren, zuivel, vlees en nootjes.

Tip 2: Zorg dat je voldoende slaap krijgt

Het spreekt misschien voor zichzelf, maar ook voor je huid is voldoende goede slaap belangrijk. Slapen vernieuwt je huid en is belangrijk voor je hormonen en metabolisme, die beide weer van invloed zijn op je huid. Vergeet niet om de zoveel tijd je beddengoed te verversen.

Tip 3: Verminder stress

Stress en een negatieve mindset (zoals bij een depressie) doen je huid geen goed. Een verhoogd stressniveau vermindert je weerstand, waardoor je sneller infecties kunt oplopen. Ook veroudert je huid er sneller door. Als je stress ervaart is het dus een goed idee om dingen als meditatie of yoga te proberen, of zelfs therapie voor je problemen te zoeken.

Tip 4: Blijf actief

Misschien heb je de trend al door, maar bij een gezonde levensstijl hoort natuurlijk ook sporten. Dit zorgt namelijk voor een betere bloedcirculatie door het lichaam. Ook breng je zo je vetpercentage omlaag, wat vaak voor een mooiere huid zorgt.

Tip 5: Drink genoeg

Het is voor de huid erg belangrijk dat deze voldoende gehydrateerd is. Zorg dus echt dat je genoeg water drinkt, bij voorkeur minimaal 2 liter water per dag.

Tip 6: Niet roken

Een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je huid is roken. Dit zorgt voor een snel ouder wordende huid, met rimpels en een rauwe uitstraling.

Tip 7: Bescherm jezelf tegen de zon

UV straling in zonlicht is schadelijk voor de huid. Zonlicht zorgt weliswaar voor de aanmaak van vitamine D, die zoals vermeld belangrijk is voor je huid en gezondheid. Daarom is het verstandig je goed in te smeren met een zonnebrandcrème en regelmatig de schaduw op te zoeken.

Tip 8: Zit niet voortdurend aan je gezicht

Sommige mensen hebben een grotere kans op puistjes als gevolg van bacteriën. Je vingers zijn daar een goede bron van, hoe vaak je ze ook wast per dag. Zorg daarom dat je niet voortdurend met je vingers aan je gezicht zit.

Tip 9: Maak je gezicht dagelijks schoon

Idealiter maak je tweemaal per dag je gezicht schoon: ’s ochtends nadat je wakker bent geworden en ’s avonds voor het slapen gaan. Hiermee verwijder je vuil en eventueel make-up van de huid, zodat deze niet te lang bloot wordt gesteld aan vuil en talg.

Tip 10: Gebruik een hydraterend zalfje

Het zijn natuurlijk geen wondermiddelen, maar een goede dag en/of nachtcrème kan jouw huid wel verbeteren. Afhankelijk van jouw huidtype (droog of vet) kun je kiezen voor een hydraterende crème, of een Normaderm dagcrème. Vermijd zalfjes waar alcohol in zit.

Koop een goede huidcrème

Als je op zoek bent naar een gezichtsbehandeling, meer informative over het verzorgen van je huid of goede huidcrèmes kun je de websites van de volgende bedrijven bekijken.